Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: muszaki.uni-mate.hu

Nap Napja 2017

A Nemzetközi Napenergia Társaság Európai Tagozata és a Magyar Napenergia Társaság (MNT) felhívására Magyarországon 1994. óta évente kerül megrendezésre a nyári napfordulóhoz közeli vasárnapon a Nap Napja rendezvény. Az idei 24. alkalom június 18-án került lebonyolításra Gödöllőn, a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke (SZIE FFT) gondozásában. A program célja a Nap köszöntése mellett a megújuló energiaforrások, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítás népszerűsítése. Nagyon örvendetes, hogy idén a szakmai közönség mellett sok érdeklődő fiatal is volt a résztvevők között.

A rendezvényt a program kezdeményezője és házigazdája, Farkas István professzor a Magyar Napenergia Társaság (MNT) elnöke nyitotta meg, Imre László professzor az MNT tiszteletbeli elnöke, dr. Pappné Pintér Csilla Gödöllő alpolgármestere és dr. Kátai László a SZIE Gépészmérnöki Kar dékánja üdvözölte. A Nap-köszöntő dalt a Premontrei Szent Norbert Gimnázium 3 diákja Kovács Alexandra, Garai Anna és Kovács Mátyás adták elő. Ezt dr. Grandpierre Attila csillagász Az éltető Nap című előadása követte, melyben áttekintette a Napfizika aktuális ismereteit és ezekre alapozva vázolta a Napra vonatkozó elgondolkodtató elképzeléseit.

A napenergia hasznosításhoz kapcsolódóan három szakmai vitát, beszélgetést indító előadás hangzott el. Farkas professzor a napenergia-hasznosítás hazai és nemzetközi helyzetképét vázolta. A passzív, a termikus és a fotovillamos hasznosítás aktualitásait a szerves alapanyagú napelemek résszel tette teljessé. Dr. Fábián Zsolt nyugalmazott alpolgármester előadásában a napenergia-hasznosítás energiapolitikai kérdéseit elemezte, dr. Kapros Zoltán szakértő pedig a hálózattal együttműködő fotovillamos rendszerek optimalizálásáról beszélt. Az előadások hozzászólásokkal és kérdések megválaszolásával egészültek ki. A program személyes beszélgetésekre, tapasztalatcserékre is lehetőséget kínáló fogadással zárult.

CsatolmányMéret
nap_napja_2017_kep.jpg2.01 MB
© 2004-2017.