Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: muszaki.uni-mate.hu

Nap Napja 2020

A Napenergia Társaság Európai Tagozatának felhívására Magyarországon 1994. óta évente szervezi meg a nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnapon a Nap Napja rendezvényt a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke (SZIE FFT) Gödöllőn. Az idei 27. alkalom éppen a napfordulón, június 21-én került megrendezésre, a körülményekre való tekintettel online formában.

A rendezvényt a program kezdeményezője és házigazdája, Farkas István professzor a Magyar Napenergia Társaság (MNT) elnöke nyitotta meg, Szabó István, a SZIE oktatási rektorhelyettese, Kátai László a Gépészmérnöki Kar dékánja, Bárdy Péter Gödöllő város alpolgármestere és Fábián Zsolt ny. alpolgármestere köszöntötte. A napot Atsu Divine Kafui, Nana Ama Ebbin és Bonita Ahimbisibwe ghánai diákok Nap-köszöntő dalai valamint Nikolényi István Róbert Nap-köszöntő áriái tették ünnepélyessé.

A program célja a napenergia hasznosítás aktuális helyzetének áttekintése, az alkalmazások népszerűsítése. Elsőként Pálfy Miklós a Solart System Kft. alapító igazgatójának összefoglalóját hallhattuk a fotovillamos hasznosítás jelenéről, jövőjéről. Elhangzott, hogy új gyártási technológiák, az energiatárolás fejlesztése, a smart grid és a villamos járművek terjedése irányába mutatnak a területhez kapcsolódó fejlesztések.

Varga Pál a Naplopó Kft műszaki igazgatója a napkollektoros területről tartott áttekintést. Elmondta, hogy ez régebbi, kiforrottabb technológia, így nem fejlődik olyan ütemben, mint a napelemek, de továbbra is van létjogosultsága. Hazánkban a távhőben illetve a kis és közepes méretű hőenergia igényű helyeken célszerű élni ezzel a lehetőséggel.

Fülöp László a Pécsi Egyetem professzora először a passzív napenergia hasznosítással foglalkozott, rámutatott az építészeti megoldásokkal nyert energia meghatározásának nehézségeire. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban az épületek jó hőszigetelése következtében a hőigényből a fűtés aránya már csak kb. 60%, és modellt mutatott be arra, hogy egy közösségi hőtároló hőszivattyúval kombinálva milyen hatékonyan működne.

Kapros Zoltán tudományos főmunkatárs a hazai energiastratégiáról beszélt. Elmondta, hogy a napelemes rendszerek elterjesztése, az okos mérés - okos hálózat és a zöld távhőrendszerek tekintetében vannak sikeres előre lépések. A tervek azt célozzák, hogy 2050-re a villamosenergia és az épületállomány dekarbonizált legyen.

Ezt követően Atsu Divine PhD hallgató angol nyelvű előadásában a napelemek degradációjáról, az életciklust csökkentő hatásokról adott összefoglalást. Kocsány Ivett doktorjelölt pedig előadásában a sík és vákuumcsöves kollektorok besugárzásában történő különbségeket hasonlította össze.

A rendezvény hozzászólásokkal és Farkas professzor összefoglaló értékelésével zárult.

Az online forma előnyének tekinthető, hogy lehetővé tette távoli helyszínekről is a bekapcsolódást a programba (Indonézia, Románia) viszont a személyes beszélgetések, tapasztalatcserék így most elmaradtak.

CsatolmányMéret
nap_napja_2020_kep.jpg165.24 KB
© 2004-2017.