Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: muszaki.uni-mate.hu

Elhunyt Dr. Valasek István a SZIE Gépészmérnöki Kar, címzetes egyetemi tanára

Dr. Valasek István, 1937. június 27- 2020. december 14.

Cegléden, 1937. június 27-én született. 1960-ban szerzett diplomát az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán, Budapesten. Ezt követően 1973-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen kenéstechnikai szakmérnöki diplomát, majd 1977-ben a BME Vegyészmérnöki Karon műszaki doktori címet szerzett. 1982-ben az MTA műszaki tudomány kandidátusa lett. Szakmai pályafutását 1960-ban kezdte, mint kenéstechnikus. Később az iparban tervező, majd főmérnök pozíciót töltött be. Szakmai munkásságának egyik első jelentős eredménye, hogy az általa tervezett hajómotorral a Miskolc tolóhajó volt az első, amelyik külső - partról történő vontatás nélkül - felhajózott a Dunán.

 Dolgozott a Nagynyomású Kísérleti Intézetben (NAKI), a Szénhidrogén Kutató Fejlesztő Intézetben (SZKFI), ahol már kutatásokat is végzett a ”Kenőanyagok és felhasználásuk fejlesztése és módszertanának kidolgozása” témakörében. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán, az akkori Traktorok-Autók Tanszéken 1979-ben címzetes egyetemi docens kinevezést kapott. Az oktatásban nemcsak a korszerű szakmai ismeretek átadását, hanem hangsúlyosan az azok alkalmazási módját megalapozó, fundamentális mérnöki gondolkodásmódot helyezte a középpontba. Módszere az elvi alapokon nyugvó érvelés, a partner meggyőzésére való törekvés volt. Maga köré hatékony, alkotóképes munkaközösséget, iskolát tudott felépíteni. Oktató, kutató munkáját 2004-ben a SZIE Gépészmérnöki Kar címzetes egyetemi tanári kinevezéssel ismerte el. Oktatói és vezetői tevékenységét mindig a mérnöki hivatás iránti mély elkötelezettség és erkölcsi tartás jellemezte. Ezt a szemléletet eredményesen tudta átadni fiatal kollégáinak és legjobb tanítványainak az egyetemi képzésben. Tudományos, szakmai munkásságát számos publikáció, szak- és tankönyv, őrzi.

Munkáját szerette, az alkotás örömével végezte. Bízunk abban, hogy szellemi hagyatékát tanítványai tovább viszik.

Gyászolják: családja, barátai, kollégái, tanítványai!

Emlékét mindörökké őrizzük.

© 2004-2017.