Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: muszaki.uni-mate.hu

Elhunyt Dr.h.c. Helmut Claas

2021. január 5-én, 94 éves korában elhunyt Helmut Claas, aki hosszú időn keresztül a CLAAS csoport ügyvezető igazgatója, a felügyelőbizottság és a részvényesi bizottság elnöke volt.

A családdal és az összes hozzátartozóval együtt nemcsak a világszerte több, mint 11 000 alkalmazott gyászol, hanem egy egész iparág is, amely Helmut Claas személyében egy kiemelkedő jelentőségű európai üzleti személyiséget veszített.

Helmut Claas 1926-ban született Harsewinkelben. Szülei, August és Paula Claas egy kis, 100 fő körüli munkaerővel rendelkező mezőgazdasági gépgyártó céget irányítottak. Az elemi iskola elvégzése után gépszerelőként tanult tovább. Fémmegmunkáló cégeknél szerzett gyakorlati tapasztalatot. Párizsi mezőgazdasági tanulmányait követően egy CLAAS forgalmazó cég létrehozását vezette Franciaországban, amely ma CLAAS France SAS néven működik. 1958-ban csatlakozott szülei Harsewinkelben működő családi vállalkozásához. Itt kezdetben saját szakterületén, a mérnöki munkakörben dolgozott, majd 1962-től kezdődően a vállalat vezetője lett.

Munkája során különös figyelmet fordított az úttörő termékek fejlesztésére és a gazdaságos tömeggyártásra. Vezetésével a DOMINATOR kombájnszéria sikerét követve jött a teljesen új kombájn-konstrukció, a LEXION, amely ma a világ egyik leghatékonyabb betakarítógépe. Helmut Claas irányítása mellett fejlesztették ki a JAGUAR járvaszecskázót és a XERION erőgépet is. 1997-ben a cég Magyarországon (Törökszentmiklóson) is megjelent, és azóta is Claas Hungária Kft. néven betakarítógép adapterek gyártását és fejlesztését végzik.

2003-ban a CLAAS megvásárolta a francia Renault traktor üzletágát és ezzel egy intenzívebb nemzetközi terjeszkedés kezdődött meg, amely Oroszországban, az USA-ban és Kínában működő telephelyek létesítésével és bővítésével folytatódott.

Több nemzetközileg elismert egyetem díszdoktori címet, illetve tiszteletbeli professzori címet adományozott számára.

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara évtizedekre visszanyúló, közvetlen kapcsolatot ápolt Helmut Claas-szal. 1986-ban Dr. Honoris Causa címmel tüntette ki, 2009-ben Lehoczky emlékérmet adományozott számára a mezőgépész szakterületen végzett oktatási és kutatási együttműködéséért. Szakmai munkáságának elismerését jelzi az Egyetemen a róla elnevezett mezőgazdasági informatikai oktatóterem is.

 A Szent István Egyetem (és a jogelőd Gödöllői Agrártudományi Egyetem) Gépészmérnöki Kara, a dolgozók és az itt tanuló (korábban itt tanult diákok generációi) úgy emlékeznek rá, mint aki sokat tett a hazai mezőgépészet oktatásának és kutatásának támogatásáért. Halálával a korszerű mezőgazdasági műszaki technológiák fejlesztésének és bevezetésének világviszonylatban is jelentős szakmai mentorától egy igazán kiemelkedő személyiségtől búcsúzunk. Nyugodjék békében!

 

 

CsatolmányMéret
honoris_causa_avatas.jpeg110.93 KB
lehoczky_erem.jpg539.21 KB
© 2004-2017.